Átültetés és virágföld

2010.10.13. 14:23

Régen tervezek már egy bejegyzést a megfelelő virágföldről és a növények átültetéséről. Az előző posztban szereplő új szerzemények rendezgetése jó apropó volt, hogy végre erről is írjak. Szerencsére ma is szép volt az idő, az erkélyen is lehetett ültetni/fotózni.

Először is, amit én csináltam nem egészen szabályos, mivel átültetni tavasszal szoktunk. A növények méretéből azonban látszik, hogy túl nagyok már azokhoz a kicsi műanyag edényekhez, amikben vettem őket. A gyökereik alig fértek már el és nem akartam, hogy tavaszig kínlódjanak azon a kis helyen. Vegyes méretű pozsgásokat vettem a vásárban, de csak az alábbi képen látható nagyobbakat ültettem át:  

A pozsgások alapvetően a laza szerkezetű virágföldet szeretik, ami jól levegőzik és hamar kiszárad. Így elkerülhető az, hogy a gyökerek hosszú ideig nedves közegben legyenek és rothadásnak induljanak. Laza földet a legkönnyebben úgy tudunk előállítani, ha hagyományos (de azért morzsalékos) virágföldet és folyami szemcsés homokot keverünk össze 2/3 - 1/3 arányban. Van aki egyéb összetevőket is hozzákever, de én csak ennyit szoktam.

A hozzávalók tehát:

1. Virágföld, egy nagyobb cserép a keveréshez és egy kisebb az adagoláshoz:

2. Folyami homok:

3. Egy ültetendő alany és egy üres cserép:

Mérjünk ki 2 pohár virágföldet és egy pohár folyami homokot. Ez a mennyiség elég pár virág átültetéséhez, ha elfogyott csinálhatunk újat. Ja, egyébként rögtön önthetjük őket a nagyobb cserépbe, csak azért öntöttem ki őket egymás mellé, mert így jobban látszanak a mennyiségek: 

Öntsük tehát a folyami homokot és a virágföldet a nagy cserépbe és keverjük őket össze, amíg egy szemmel láthatóan vegyes, lazább szerkezetű keveréket kapunk:


Öntsünk egy ujjnyi keveréket az üres cserép aljára, hogy a gyökerek ne csak az edény aljával érintkezzenek, hanem legyen egy kis mozgásterük lefelé is.

Ezután helyezzük el a növényünket és szórjuk egyenletesen körbe az összekevert földdel. Egyengessük el a földet, szórjunk kicsit a tőre is, hogy stabilabban álljon és készen is vagyunk: 

Később (pl. egy év múlva), amikor az öntözés miatt a föld már egy kicsit összeesett és lejjebb került a felszíne a cserép peremétől, ki lehet pótolni egy kicsit. Hasznos lehet a frissebb föld a cserép tetején, mert ebben az új, vékony virágföld-rétegben található tápanyagok az öntözővízzel belemosódnak az alsóbb rétegekbe és táplálják a növényünket.

A többieket is a fenti módon ültettem át, mehetnek is a végleges helyükre, a szoba ablakába tavaszig. A költözetésnek ezzel vége lesz, majd posztolok képeket a végleges állapotról. Végül egy kép az átültetett csapatról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pozsgas.blog.hu/api/trackback/id/tr852368689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdriNN 2012.02.19. 15:23:36

Szia! Örülök, hogy megtaláltam a blogodat, nagyon jó az átültetés, még nekem is tiszta, hogy mit kell tennem. Annyit nem tudok még biztosan, hogy mikor jó átültetni szegénykémet. Én ősszel vettem vásárban egy pozsgást, és egy kaktuszt, a kaktusz jól el is van, de a kicsi szuki (így hívom) elkezdte megadni magát. Akitől vettem, azt mondta, hogy október végétől márciusig nem szabad őket öntözni, amúgy kéthetente, és ennyi. Na szuki elkezdett leveleket aszalni, és lédús leveleket hullatni. Nem tudom a pontos nevét, inkább kavicsszerű volt szegényem. Azt szeretném kérdezni végső soron, hogy mi a véleményed, mivel tudom normálisra fordítani az életét a növénykémnek?
süti beállítások módosítása